Synsrelateret svimmelhed
Svimmelhed er en kompleks tilstand, der kan have mange forskellige årsager. Ofte opstår svimmelhed som et resultat af en forstyrrelse i kroppens balance-system, som er et fint afstemt samarbejde mellem flere vigtige sanser: synet, det vestibulære system og det proprioceptive sans.
Der ses tit en sammenhæng med synsrelateret svimmelhed i forhold til overbelastet samsyn, senfølger efter hjernerystelse/COVID samt stress.
Synet
Synet spiller en stor afgørende rolle i vores evne til at orientere os. Øjnene sender konstant information til hjernen om hvor vi er i forhold til vores omgivelser, herunder objekters placering og bevægelse.
Hvis øjnene ikke bevæger sig hurtigt nok, så ville hjernen få modstridende signaler om, hvor kroppen/øjnene bevæger sig i forhold til omgivelserne, og deraf vil svimmelheden fremkomme.
Synsrelateret svimmelhed kan i de fleste tilfælde trænes væk med synstræning.
En hurtig test man kan prøve, for at vurdere om det kan være synsrelateret, er at svimmelheden skal blive mindre eller helt forsvinder hvis man ligger sig ned og lukker øjnene.
Oplever du dette så bestil en tid til en synsfunktiontest, for at få vurderet om synstræning kan hjælpe på din svimmelhed.
Svimmelhed
Svimmelhed
Det vestibulære system
Det vestibulære system, der er placeret i det indre øre, er ansvarligt for at registrere hovedets bevægelser og position i rummet. Dette system sender signaler til hjernen om balance og bevægelse. Det vestibulære system samarbejder med øjenbevægelserne, og hvis kalibreringen imellem øjenbevægelserne og det vestibulære system ikke er optimal giver dette også svimmelhed. Det er typisk ved hurtige bevægelser med hovedet fra side til side, op/ned, eller rundt at denne form for svimmelhed vil fremkomme.
Hvis du oplever denne form for svimmelhed, så er det vigtigt at få trænet sin synsfunktion stærk med synstræning før man laver vestibulære øvelser, for at få det meste effektive effekt og nedsat svimmelhed.
Hvis der opstår en ubalance eller forstyrrelse i det vestibulære system, kan det medføre kraftig svimmelhed og en følelse af, at verden drejer rundt, også når øjnene er lukkede. Dette sker typisk når ens øresten er ude af kurs. Hvis du oplever denne form for svimmelhed, så skal du kontakte en ørelæge.
Proprioceptiv sans
Proprioception er kroppens evne til at registrere sin egen position i rummet, hvilket sker gennem sanseceller i muskler, led og sener. Dette system hjælper os med at holde balancen uden at skulle se på vores fødder eller andre kropsdele. Hvis der opstår en forstyrrelse i den proprioceptive sans, som det kan ske ved skader eller sygdomme i nervesystemet, kan det føre til svimmelhed, da kroppen ikke længere korrekt registrerer, hvordan den er positioneret i rummet.
Dette kan typisk fremkomme hvis man bliver lam i benet efter en blodprop, og deraf ikke kan mærke hvor benet er i forhold til gulvet. Hvis det kun er en proprioceptive sans der er årsagen til svimmelheden, så er det ikke sikkert at synstræning vil hjælpe.
Når disse systemer ikke fungerer optimalt sammen, kan det føre til en følelse af svimmelhed, som kan variere fra mild ubalance til en intens fornemmelse af, at omgivelserne drejer rundt. Hvis du oplever svimmelhed, kan det være nødvendigt at få undersøgt de forskellige systemer for at identificere årsagen og finde den rette behandling.
Hvis du er i tvivl om din svimmelhed kan vær synsrelateret, og om synstræning vil kunne hjælpe, så er du velkommen til at skrive til 3D Syn eller ring på mobil: 29 44 45 28.
Svimmelhed